Helstegt oksemørbrad med portvinssauce

Helstegt morbrad portvinssa

Ingredienser

8 personer

1,5 kg hel oksemørbrad
1½ tsk salt
friskkværnet peber
1 spsk smør

Portvinssauce
2 skalotteløg
1 spsk smør
½ dl balsamicoeddike
3 dl rød portvin
½ dl koncentreret oksefond eller rødvin
1 dl vand
1 spsk tomatpure
evt. en kvist timian
3 spsk solbærgelé
2 tsk majsstivelse
1 spsk smør

Grønsager
150 g sukkerærter
5 forårsløg
1 spsk smør

Tilberedning

Traditionel varme 200° - 20 min.

  Sauce:
1 Pil løgene, og hak dem fint.
Opvarm smør i en gryde, og steg løgene ca- 2 min, så de bliver klare.
2 Tilsæt balsamico, portvin, oksefond, vand, tomatpure og timian. 
3 Lad saucen simre uden låg, til der er ca. 4 dl tilbage.
Si gennem en finmasket si eller et rent klæde. 
4 Opvarm saucen i en gryde.
Smag til med gelé. Rør majsstivelsen ud i lidt koldt vand, og pisk den i saucen. Kog op. 
  Oksemørbrad
5 Krydr kødet med salt og peber.
Varm smør på en stegepande, og brun kødet ved høj varme hele vejen rundt, så det får farve.
Læg det i et ovnfast fad. 
6 Stik et stegetermometer ind, så spidsen sidder midt i mørbraden. Steg kødet til indertemperaturen er på 62°, ca. 20 min. Tag det ud, og lad hvile i ca. 5-10 min. 
  Grønsager
7 Skær sukkerærterne over på langs, og skær forårsløgene i skrå stykker. 
8 Steg begge dele hurtigt på en stegepande i smør, ca. 1 min.
Servering
9  Varm saucen med en skefuld smør, så den bliver blank og fin.
Skær mørbraden i skiver og server på lune tallerkner med svampegratin, portvinssauce og grønsager.

 
Saucen kan laves i forvejen og varmes op.

Server med:Kartoffelgratin med Karl Johan svampe

Kilde: SB2009-12

Udskriv E-mail

Omsæt mål

Husholdningsmål

Har du behov for omregning af mål, så tage et kig  her, dette er gode gamle danske husråd. Klik her