1,5 kg hel oksemørbrad 1½ tsk salt friskkværnet peber 1 spsk smør
Portvinssauce 2 skalotteløg 1 spsk smør ½ dl balsamicoeddike 3 dl rød portvin ½ dl koncentreret oksefond eller rødvin 1 dl vand 1 spsk tomatpure evt. en kvist timian 3 spsk solbærgelé 2 tsk majsstivelse 1 spsk smør
Grønsager 150 g sukkerærter 5 forårsløg 1 spsk smør
|
|
|
Sauce: |
1 |
Pil løgene, og hak dem fint. Opvarm smør i en gryde, og steg løgene ca- 2 min, så de bliver klare.
|
2 |
Tilsæt balsamico, portvin, oksefond, vand, tomatpure og timian. |
3 |
Lad saucen simre uden låg, til der er ca. 4 dl tilbage. Si gennem en finmasket si eller et rent klæde. |
4 |
Opvarm saucen i en gryde. Smag til med gelé. Rør majsstivelsen ud i lidt koldt vand, og pisk den i saucen. Kog op. |
|
Oksemørbrad |
5 |
Krydr kødet med salt og peber. Varm smør på en stegepande, og brun kødet ved høj varme hele vejen rundt, så det får farve. Læg det i et ovnfast fad. |
6 |
Stik et stegetermometer ind, så spidsen sidder midt i mørbraden. Steg kødet til indertemperaturen er på 62°, ca. 20 min. Tag det ud, og lad hvile i ca. 5-10 min. |
|
Grønsager |
7 |
Skær sukkerærterne over på langs, og skær forårsløgene i skrå stykker. |
8 |
Steg begge dele hurtigt på en stegepande i smør, ca. 1 min. |
|
Servering |
9 |
Varm saucen med en skefuld smør, så den bliver blank og fin. Skær mørbraden i skiver og server på lune tallerkner med svampegratin, portvinssauce og grønsager. |
Saucen kan laves i forvejen og varmes op.
|